Dit gedeelte bevat antwoorden op veelgestelde vragen over Ei rookmelders, Ei koolmonoxidemelders en Ei hittemelders. Ei Brandmelders heeft veel kennis en ervaring als het gaat om rook-, hitte- en koolmonoxidemelders. Al deze kennis willen wij graag met u delen.
Wat is een rookmelder?
Rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders van Ei Brandmelders redden levens. Een rookmelder is een op zichzelf staand elektronisch apparaat dat d.m.v. het detecteren van rook (ingebouwde rook sensor) en d.m.v. het geven van een akoestisch alarm, een alarm, sirene of zoemer laat horen. Door het aftasten van rook of een brand klinkt een luide waarschuwing alarm. Een rookmelder geeft een vroegtijdige waarschuwing bij vuur of rook, en geeft u de kostbare tijd om veilig met uw gezin te vluchten.
Waarom is een CO-melder van levensbelang?
Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding, bijvoorbeeld in slecht functionerende CV-ketels, geisers en open haarden. Ook verstopte schoorstenen of rookkanalen of een verkeerd geïnstalleerd apparaat kunnen de oorzaak zijn van het vrijkomen van koolmonoxide. Ieder jaar komen mensen om het leven door inademing van koolmonoxide (CO).
Wat is koolmonoxide? Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat reukloos en onzichtbaar is. Kleine concentraties koolmonoxide veroorzaken hoofdpijn en misselijkheid. Hoge concentraties gedurende een korte periode zijn dodelijk! Een vroegtijdige alarmering is dus noodzakelijk. Daarom is het zeer belangrijk om naast rookmelders ook CO-melders in een woning te plaatsen.
Hoe moet ik me rookmelder schoonmaken?
Rookmelders zijn gevoelig voor stof. Het kan zijn dat een rookmelder een ongewenst alarm geeft doordat de rookmelder reageert op bijvoorbeeld stof in combinatie met een grote luchtcirculatie. Maak daarom de rookmelder minstens twee keer per jaar goed schoon, gebruik hiervoor het zachte borstelgedeelte van uw stofzuiger.
Let op: rookmelder niet openen en schakel de stroom in de meterkast uit! Hoe maak ik gekoppelde melders schoon? Zijn uw rookmelders onderling gekoppeld? Dan herkent u de melder die het alarm heeft veroorzaakt aan de rode LED die snel knippert. Maak deze rookmelder goed schoon, met het zachte borstelgedeelte van uw stofzuiger. Gaat u verbouwen? Gebruik dan altijd de meegeleverde stofhoes van Ei brandmelders! Gaat u verbouwen of andere werkzaamheden doen waarbij veel stof vrijkomt? Gebruik dan de meegeleverde blauwe stofhoes en schuif deze tijdelijk over de melder. Vergeet niet de stofhoes van de melder te halen nadat de verbouwing heeft plaatsgevonden.
Al mijn rookmelders gaan in alarm, hoe krijg ik deze uit?
Voor maximale veiligheid worden melders gekoppeld. Wanneer 1 melder in alarm gaat, gaan ook direct alle andere gekoppelde melders in alarm. Hoe krijg ik dit alarm uit?. Op elke melder is een gecombineerde Test en Hush drukknop aanwezig (hush betekent pauze). Wanneer de melder in rust is, fungeert deze knop als Testknop. Door deze knop een aantal seconden in te drukken, kunt u het alarmsignaal van de melder testen. Wanneer deze melder met andere melders gekoppeld is, zullen ook deze melders in alarm gaan. Wanneer de melder of alle melders alarm geven, fungeert de Test en Hush drukknop als pauzeknop, de melder(s) gaan voor 10 minuten uit. Na deze 10 minuten gaan de melders weer in de ruststand of weer opnieuw in alarm.
Wanneer meerdere melders alarm geven, kan de pauzefunctie alleen ingeschakeld worden met de Test en Hush drukknop op de melder die het alarm begon. Met de Test en Hush knop op alleen deze melder kunt u alle alarm voor 10 minuten uitzetten. Deze melder kunt u herkennen aan de snel knipperende rode LED. De overige melders geven niet deze signalering via de rode LED.
Mijn gehoor gaat achteruit, hoor ik straks mijn alarm nog wel?
De rookmelders, hittemelders, koolmonoxidemelders en combimelders van Ei Brandmelders hebben een alarmgeluid van maar liefst 85dB. Indien u doof of slechthorend bent en geluid alleen niet voldoende is, biedt Ei Brandmelders de Ei 170 aan. De Ei 170 bestaat uit een flitslicht met trilpad die u doormiddel van een RF-signaal koppelt aan één of meerdere RF-melders.
De Ei 170 is geschikt voor gebruik in slaapkamers. Wanneer een melder afgaat zal de Ei 170 u alarmeren doormiddel van het (Xenon) flitslicht en trilpad. Het trilpad kunt u onder uw kussen plaatsen, zo wordt u zelfs in een diepe slaap gewekt.
Waarom rookmelders, koolmonoxidemelders of hittemelders draadloos koppelen?
Het kan voorkomen dat het door bijvoorbeeld de NEN 2555 projectering en geluidsdruk noodzakelijk wordt om rookmelders te koppelen. Dan is bedraad koppelen en/of draadloos (RF) koppelen met de rookmelders van Ei Brandmelders een goede oplossing. De draadloos koppelbare melders van Ei onderscheiden zich door hun ongekende mogelijkheden en installatiegemak.
Gekoppelde melders verhogen de veiligheid Standaard worden rookmelders gekoppeld aan een extra koppeldraad (interconnect) waarmee alle melders op een lichtgroep worden aangesloten.
Bedraad koppelen niet mogelijk? Dan RF draadloos koppelen Er zijn situaties waarbij een bedrade koppeling niet mogelijk is. Bijvoorbeeld omdat de melders over meerdere lichtgroepen zijn verdeeld of als het trekken van een extra koppeldraad niet mogelijk is. Denk hierbij aan renovatie, studentenpanden, woning met praktijkruimte of luxe woningbouw. Ei Brandmelders biedt dan een betrouwbare oplossing met draadloos (RF) koppelbare melders waarmee de gewenste koppeling draadloos (Radio Frequentie 868 MHz) tot stand komt. De melders communiceren (zenden en ontvangen) met elkaar door middel van RF sokkels.
Wat is de functie van een batterij in een 230 volt rookmelder?
Een 230 volt rookmelder is altijd aangesloten op het lichtnet. Alle Ei rookmelders hebben een ingebouwde back-up batterij. Deze batterij zorgt ervoor dat de rookmelders altijd correct functioneren, ook bij spanningsuitval (bijv. kortsluiting in de meterkast). U bent dus altijd verzekerd van een goed werkende rookmelder.
Wanneer gebruik ik welke melder?
Rookmelders, hittemelders en koolmonoxidemelders zijn niet allemaal toepasbaar in dezelfde situaties. Voor het plaatsen van rookmelders in nieuwbouwwoningen dient u het bouwbesluit te volgen.
Rookmelders Rookmelders zijn geschikt voor een snelle detectie van rook en brand en te gebruiken in veel ruimtes zoals de hal, woonkamer, slaapkamer en overloop. Zijn rookmelders en of hittemelders 230 volt gevoed, zijn deze geschikt volgens de NEN 2555 normering.
Hittemelders (thermische melders) Hittemelders zijn geschikt voor ruimtes zoals de keuken, washok, garage en schuur. Vanwege de verhoogde kans op vocht, damp en stof zijn rookmelders minder geschikt in deze ruimtes. Zijn hittemelders 230 volt gevoed, zijn deze geschikt volgens de NEN 2555 normering.
Koolmonoxidemelders Koolmonoxidemelders gebruikt u in ruimtes waar koolmonoxide vrij kan komen. Bijvoorbeeld in het washok, in een kamer met openhaard en in de slaapkamers.
Rookmelders conform NEN2555 en of Bouwbesluit 2012
Indien rookmelders conform de NEN 2555 dienen te worden gemonteerd zijn er enkele eisen aan verbonden. Rookmelders dienen te voldoen aan de NEN-EN 14604. Daarnaast dienen rookmelders te worden aangesloten op het lichtnet (230 volt) en de melder dient te zijn voorzien van een back-up batterij. I.v.m. de prestatie eis m.b.t. het geluidsniveau moeten rookmelders onderling worden gekoppeld. Dit kan bekabeld of draadloos met behulp van een RF montagevoet. Alle Ei Brandmelders.nl rookmelders en hittemelders zijn gecertificeerd en voldoen aan alle eisen volgens NEN2555 en NEN-EN:14604.
Hoe kan ik rookmelders of hittemelders op het 230 volt lichtnet koppelen?
Bij aansluiting en montage conform de NEN2555 en het Bouwbesluit 2012 dient dit te gebeuren met een 1,5 mm2 installatie draad.
Voorwaarden voor doorkoppelen Aansluiting op dezelfde elektrische groep. De (installatiedraad) doorkoppeldraad werkt samen met de blauwe voedingsdraad. Dit betekent dat alle melders de blauwe draad gemeenschappelijk moeten hebben. Dat is alleen zo wanneer alle rookmelders of hittemelders op dezelfde elektrische groep zijn aangesloten. Wanneer de melders op verschillende elektrische groepen zijn aangesloten, kan de blauwe draad onderbroken worden door de automaat of aardlekschakelaar. Dit is niet toegestaan om de volgende redenen: Volgens de NEN1010 omdat verschillende groepen met elkaar worden verbonden. Aardlekschakelaars vallen uit door lekstromen tussen verschillende groepen De rookmelders raken defect vanwege te hoge spanningen op de koppeldraad. Trek dus nooit 2 stroomcircuits door één draad.
Wat is het verschil tussen de NEN 2555 en NEN 2535?
De NEN 2555 is de NEN norm voor rookmelders en hittemelders (thermische melders) in woonhuizen of bijvoorbeeld kamerverhuur. De NEN 2535 is van toepassing voor brandmeldinstallaties, en heeft goedkeuringen nodig van de brandweer.
Hoe betrouwbaar zijn de Mobeye rookmelders?
De componenten van de Mobeye rookmelders zijn getest tegen de hoogste betrouwbaarheidsnormen. De Mobeye zal onder normale omstandigheden geen valse alarmmeldingen geven. Daarnaast is het mogelijk om test berichten uit te laten sturen, om zeker te weten dat de Mobeye goed functioneert.
Wat voor alarmmelding geeft de Mobeye rookmelders CM2400 af?
De Mobeye CM2400 geeft een stil alarm, de Mobeye CM2400 heeft de optie voor een stil of luid alarm; bij een stil alarm is er op de plek zelf geen enkel teken van alarmering. De Mobeye belt naar de ingestelde telefoonnummers (maximaal 2) en stuurt een SMS bericht.
Hoe lang is de levensduur van mijn rookmelder?
Rookmelders en hittemelders gaan ongeveer 8 tot 10 jaar mee, waarna het moet worden vervangen. Veel rookmelders dragen een label met de aanbevolen 'vervang mij datum' is dit niet aanwezig, kunt u de datum van aankoop aan de zijkant van uw rook of hittemelder schrijven. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor vervanging.
Hoe moeten rook of hittemelders worden getest?
Test de rookmelder eens per maand door +/- 20 seconden op de testschakelaar te drukken. De elektronische zoemer moet het alarmsignaal geven. U dient de rookmelder altijd na een lange periode van afwezigheid (zoals bijvoorbeeld vakantie) te testen evenals na het vervangen van de batterij of het uitvallen van de netspanning. De rookmelder gaat na een alarm automatisch terug naar de bewakingstoestand wanneer de oorzaak van het alarm (d.w.z. de rook) helemaal verdwenen is. Als de rookmelder niet aan de eisen voldoet, is het mogelijk dat wij deze voor u deskundig monteren. In de website kunt u tevens online testmaterialen vinden om uw brandmelders professioneel te onderhouden.
Ik woon in een nieuwbouwhuis, dus heb geen ik last van koolmonoxide?
Ook in een nieuwbouwhuis kan men te maken krijgen met koolmonoxide. Ook bij een goed functionerende CV ketel met gesloten systeem, kunnen lage concentraties koolmonoxide vrij komen. Omdat deze nieuwbouwhuizen in de regel goed zijn geïsoleerd, kan het voorkomen dat er te hoge concentraties ontstaan als men de woning niet voldoende ventileert. Daarnaast kan de bron van de koolmonoxide ook bij de buren staan. Via kruipruimtes/zolder kan de koolmonoxide zich verplaatsen naar een naastgelegen woning.
Hoe werkt een koolmonoxide melder?
Een koolmonoxide melder bootst het menselijk lichaam na. Op het moment dat er te hoge concentraties (PPM) CO gemeten wordt, dan slaat de koolmonoxidemelder direct alarm.
Kunt u adviseren waar je rookmelders plaatst in woningen?
Voor nieuwbouw en renovatie woningen waarvoor in dit jaar na 1 januari 2003 een bouwvergunning is afgegeven, zijn optische 230V melders verplicht (dus op het lichtnet aangesloten). Dit wordt voorgeschreven in het Bouwbesluit, dat verwijst naar de nationale norm NEN2555. In deze NEN normering staan de technische eisen beschreven waaraan de rookmelder moet voldoen. Tevens wordt er aandacht besteed aan de projectering (=juiste plaats voor de rookmelder). Het staat daar als volgt beschreven (vrije vertaling): Een rookmelder dient in die ruimtes te hangen, die als vluchtweg gebruikt kunnen/zullen worden. De meeste voorkomende plaatsen zijn dus de hal/overloop. Indien een (slaap)kamer alleen verlaten kan worden via een andere kamer (bijv. een woonkamer), dan dient officieel ook in deze (woon)kamer een rookmelder aanwezig te zijn.
Dit zijn minimum eisen die gelden voor nieuwbouw en renovatiewoningen, zoals boven beschreven. Het staat een ieder uiteraard vrij meer rookmelders te plaatsen. Slaapkamers (in verband met roken, aanwezigheid van TV), woonkamers, bergingen zijn allemaal ruimtes waar een brand kan ontstaan (bijv. door kortsluiting, kinderen die met vuur spelen, roken in bed). Voor bestaande bouw (voor bewoning) is er geen verplichting, is het bovenstaande echter wel raadzaam.
Wat kan ik doen om koolmonoxidevorming te voorkomen?
Laat de CV ketel minstens 1 maal per jaar nakijken; controleer regelmatig de afvoerkanalen en zorg dat deze niet geblokkeerd zijn; zorg voor voldoende ventilatie; wees extra zorgvuldig met geisers en gaskachels.
Hoe ontstaat koolmonoxide gas?
Koolmonoxide ontstaat als gevolg van een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Niet alleen bij brand komt koolmonoxide (CO) vrij, maar ook bij slecht functionerende geisers, CV-ketels en open haarden kan koolmonoxide vrij komen. Dit gevaar is wellicht nog groter dan brand, omdat brand door ons kan worden waargenomen. Koolmonoxide is echter onzichtbaar, reukloos, smaakloos en niet voelbaar. Daarom is het zo belangrijk om naast een rookmelder, ook een CO-melder in huis te hebben die in alarm komt zodra de concentratie koolmonoxide te hoog is.
Wat is de beste plaats om een koolmonoxide melder te plaatsen?
De beste plaats voor een koolmonoxide melder is minimaal 2 meter verwijderd van een mogelijk bron van onvolledige verbranding, bijv. Cv-ketel, geiser, open haard, gasapparaten e.d. Plaats uw CO-melder op +/- 1,5 meter boven de vloer zodat u het groene en rode lampje duidelijk kunt waarnemen. Vermijd plaatsen waar stofophoping kan plaatsvinden. Koolmonoxide ontstaat door onvolledige verbranding. Hierdoor komt tegelijkertijd ook warmte vrij, en warme lucht stijgt op en dus is een hoger gelegen plek een betere locatie. Houdt dus minimaal een hoogte van 1,5 meter aan. Voor plaatsing verwijzen wij naar de montage handleiding die door de fabrikant van de koolmonoxidemelders wordt meegeleverd.
Waarom is het koolmonoxide gas zo gevaarlijk voor ons en dieren?
Koolmonoxide bindt zich in uw bloedbaan aan hemoglobinen en deze vervangen de voor u noodzakelijke zuurstofdeeltjes. Hierdoor ontstaat een toxische, reukloze en onzichtbare verbinding die gevaarlijk is voor uw lichaam. Koolmonoxide weegt ongeveer hetzelfde als lucht en verspreidt zich snel en gelijkmatig door een ruimte en het huis.
Waar moet een rookmelder of hittemelder aan voldoen, wil je aan de eisen van het Nieuwe Bouwbesluit voldoen?
Optische uitvoering goedgekeurde rookmelder op 230 volt (Keurmerkinstituut en BS5446). Ter vergroting van de veiligheid is het raadzaam tevens te kiezen voor doorkoppelen van de rookmelders onderling en een noodstroomvoorziening c.q. batterij back-up die min. 72 uur werkt bij stroomuitval.
Waar kan ik oude ionisatierookmelders inleveren?
De ionisatierookmelder werkt op basis van een sensor met een uiterst minieme hoeveelheid radioactief materiaal. U kunt deze rookmelders inleveren bij de milieu station van uw gemeente of aan de winkelier waar u nieuwe rookmelders koopt. Dan wordt er voor gezorgd (zijn kosten aan verbonden) dat de rookmelders verwerkt worden als radioactief afval.
Hoe kan ik rookmelders doorkoppelen?
Het doorkoppelen van rookmelders kan met een oranje VD-draad met een Ø van 1,5 mm². U kunt deze vinden in de webwinkel onder Ei accessoires. http://eibrandmelders.nl/ei-accessoires/oranje-rookmelders-koppeldraad.html
Mag ik de rookmelders op verschillende groepen met elkaar verbinden?
Nee, er mag geen groepsvermenging plaatsvinden (NEN 1010), ook niet door een relaiscontact (potentiaal vrij). De norm voor rookmelders in woonhuizen (NEN 2555) schrijft zelfs voor dat de rookmelders in woonhuizen gekoppeld moeten zijn en dat deze rookmelders op 1 lichtgroep moeten zitten.
Hoe werk een koolmonoxide melder?
Een koolmonoxide melder bootst het menselijk lichaam na. Op het moment dat er te hoge concentraties gemeten wordt, dan slaat de melder alarm.
Welke type rookmelder functioneert beter?
In het algemeen zijn in woningen smeulbranden de oorzaak van branden. Zowel ionisatie als optische rookmelders detecteren rook, maar de optische rookmelder reageert sneller op smeulbranden dan de ionisatiemelder. Daarom, mede op basis van onderzoek en kennis van de NIBRA (Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding), is bij toepassing in woningen het beste optische rookmelders te gebruiken.
Waarom moet een rookmelder aan het plafond worden bevestigd?
Rook is lichter dan lucht en stijgt dus op. Een ruimte wordt dan ook van boven naar onder gevuld met rook. Aan het plafond wordt de rook dus het eerste opgemerkt.
Waarom moet ik mijn rookmelder(s) schoonmaken?
In de rookmelder zit een lichtbron. Als er rook bijkomt, wordt het licht verstoord. Dit wordt door de melder waargenomen, waarna het alarm afgaat. Als zich teveel stof ophoopt in de melder kan de lichtbron zijn werk niet meer goed doen. Daarom raden we aan de melder een keer per jaar stofvrij te maken. Een mooi moment is als u de batterij vervangt.
Kan ik rookmelders ook in de keuken toepassen?
Dit is niet aan te raden in verband met damp door koken en bakken, voor de keuken zijn speciale hittemelders verkrijgbaar. Deze reageren niet op rook maar op hitte.
Waarom gaat mijn rookmelder af als ik geen rook kan zien?
Verwijder de batterij, wacht een minuut. Plaats nu de batterij terug, het euvel zou nu verholpen moeten zijn. Rookmelders moeten op minstens 3 meter worden geplaatst van vochtige ruimtes zoals badkamers en washokken, op minstens 1 meter van verwarmingstoestellen, 0,50 meter van een lamp- en 1,5 meter van een TL of LED-armatuur. Luchtstromen van ventilatoren, deuren en ramen dienen vermeden te worden. Reinig de melder (sensorkamer) minimaal 1x per maand door voorzichtig met het borstelhulpstuk van de stofzuiger over de rookmelder te gaan. Binnenkant van de rookmelder kan stoffig zijn of verstopt met insecten en dit is niet te zien aan de buitenkant.
Rookmelders conform het Bouwbesluit 2012?
In het Bouwbesluit 2012 wordt beschreven dat in nieuwbouw woningen/appartementen en bij renovatiebouw rookmelders geplaatst moeten worden. In iedere verkeersruimte die als vluchtroute gebruikt kan dient een rookmelder te worden geplaatst. De rookmelders dienen te worden aangesloten op het 230v lichtnet. Daarnaast is verplicht dat de rookmelder is voorzien van een back-up batterij, dit om werking te garanderen bij eventuele stroomuitval. De rookmelders moeten voldoen aan de inrichtingseisen en producteneisen conform de NEN2555, welke wordt aangestuurd door het Bouwbesluit. Het Bouwbesluit schrijft ook voor dat de rookmelder dient te voldoen aan de NEN14604 en EN 54-7. De rookmelders kunnen onderling gekoppeld worden met een daarvoor geschikte koppeldraad. De oranje geleide draad is verplicht een doorsnede te hebben van 1,5 of 2,5 mm. Alle gekoppelde rookmelders moeten worden aangesloten op één en dezelfde groep. De oranje koppeldraad werkt samen met de blauwe voedingsdraad. Dit betekent dat alle rookmelders de blauwe draad gemeenschappelijk moeten hebben. Dat is alleen zo wanneer alle rookmelders op dezelfde elektrische groep zijn aangesloten. Wanneer de melders op verschillende elektrische groepen zijn aangesloten, kan de blauwe draad onderbroken worden door de automaat of aardlekschakelaar. Monteer de rookmelders op circa 25 cm van het lichtpunt. Tegenwoordig bestaan er ook rookmelders op 230volt die draadloos gekoppeld kunnen worden. Door de sokkel of montagevoet met radiofrequentie wordt het hiermee een stuk eenvoudiger om een rookmelder op 230volt te monteren conform de gestelde eisen. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor renovatiebouw of oude gebouwen. Het aantal te monteren rookmelders hangt af van diverse zaken, zo wordt er onder andere gekeken naar het aantal vluchtroutes, de hoeveelheid buitendeuren, besloten ruimtes en de loopafstand naar de buitendeuren. Een rookmelder dient gemonteerd te worden op elke bouwlaag of verdieping waardoor de verkeerruimte (gang / hal) voert, en in de verblijfsruimte waardoor de vluchtweg voert. Voor kamergewijze verhuur geldt er per 1 april 2012 een aanvullende eis. Er dient in iedere verblijfsruimte een rookmelder geplaatst te worden..