Ieder jaar komen mensen om het leven door inademing van koolmonoxide. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding bijvoorbeeld in een slecht functionerende CV-ketel, geisers en open haarden. Ook verstopte schoorstenen of rookkanalen of een verkeerd geïnstalleerd apparaat kunnen de oorzaak zijn van het vrijkomen van koolmonoxide.
Maar wist u dat koolmonoxide ook vrijkomt bij brand? De meeste slachtoffers bij brand worden veroorzaakt door verstikking door koolmonoxide en niet door vlam en vuur. Koolmonoxide is een zeer giftig gas dat reukloos en onzichtbaar is. Kleine concentraties koolmonoxide veroorzaken hoofdpijn en misselijkheid. Hoge concentraties gedurende een korte periode zijn dodelijk. Een vroegtijdige alarmering is dus noodzakelijk.
Daarom is het zeer belangrijk om naast Ei rookmelders ook Ei CO-melders in een te plaatsten, bij de CV installatie of geiser, in de keuken, garage, slaapkamer.
Hoe zorg ik dat mijn rookmelder het blijft doen? Eigenlijk is dat heel simpel. Als u zich aan de volgende regels houdt, zorgen uw rookmelders voor maximale veiligheid;
1. Vervang elk jaar de batterijen Veel rookmelders werken op batterijen. En die kunnen leeg raken. Het is moeilijk in te schatten hoe lang batterijen meegaan. Daarom is het goed uw batterijen regelmatig te controleren en vervangen. Wij adviseren om dat op een vast tijdstip in het jaar te doen. Anders vergeet u het. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd of van de wintertijd naar de zomertijd biedt daarvoor het goede ankerpunt in de tijd.
Daarom: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij
2. Maak uw rookmelder regelmatig schoon Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen. Dus stof uw rookmelder regelmatig af, of gebruik de stofzuiger om de rookmelder schoon te houden. Zuig de gaten waar de rook doorheen moet komen en de zijkanten van de melder schoon. U kunt de melder wanneer nodig ook met een iets vochtige doek afnemen.
3. Test uw rookmelder regelmatig Dit doet u door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Test nooit met open vuur! Als u het alarm niet hoort, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is.
Tip 1: Als de batterij aan vervanging toe is geeft het apparaat dit vanzelf aan door regelmatig, minimaal 30 dagen lang, af en toe een klein piepje te laten horen. U weet dan dat u meteen de batterijen moet vervangen.
Tip 2: Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Net zoals elk ander elektrisch apparaat 'slijten' rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum er op staat. Zo niet, dan kunt u het beste de aankoopdatum met een stift aan de onderkant van uw rookmelder zetten. Dan weet u ongeveer wanneer hij aan vervanging toe is. Controleer bij elke batterijvervanging of dit al nodig is.
Wat doe ik met mijn oude rookmelder? Is je rookmelder aan vervanging toe? Gooi hem dan vooral niet bij het restafval, maar breng hem naar het containerpark. Bepaalde onderdelen kunnen immers gerecycleerd worden.
Ei loopt voorop bij de ontwikkeling van draadloos koppelbare rookmelders (RF-melders). Al geruime tijd worden de Ei draadloos koppelbare melders succesvol toegepast bij renovatieprojecten en op andere plaatsen waar melders moeilijk bedraad doorgekoppeld kunnen worden.
De radiofrequentie 868 MHz vanuit de sokkelvoet brengt de draadloze koppeling tot stand. De sokkelvoet verzorgt de draadloze communicatie; de daarop aangesloten melder zorgt voor de detectie en doormelding. Elk type 230V~ rook- en hittemelder van Ei met batterij back-up is op de sokkelvoet te plaatsen.
De sokkelvoet, Ei 168 RC, wordt nu standaard geleverd met een multi-level repeat functie. Dat wil zeggen dat de sokkelvoet gebruik maakt van stervormige multi-signaalpaden in plaats van Point-to-Point signaalpaden. Elke melder/sokkelvoet functioneert nu als zender én als ontvanger. Hierdoor kan de sokkelvoet nog beter en sneller communiceren met de draadloos gekoppelde rookmelders en dat betekent weer meer veiligheid voor de bewoners. Uitstekend toepasbaar voor locaties waar grote aantallen rookmelders gekoppeld zijn. Voor woningen zijn tot wel 20 melders op deze manier draadloos te koppelen. Maximaal 10 sokkels mogen als repeater ingesteld zijn. Indien meerdere rookmelders als repeater ingesteld zijn, moet bij de overige melders de repeat-functie uitgeschakeld zijn.
Wij geven u weer een "geheugensteuntje" voor het testen van uw rookmelders!
Rookmelders gaan bij normaal gebruik en jaarlijks onderhoud zo'n tien jaar mee. Een alkaline batterij gaat gemiddeld één jaar mee. Test daarom regelmatig of de melder nog werkt. Op iedere rookmelder zit hiervoor een druk test (hush) knop. Als de batterij bijna leeg is, hoor je elke minuut een hard piepsignaal. Dat klinkt anders dan het rookalarm. Tip: plaats bij een batterij rookmelder direct een lithium batterij als de oude batterij leeg begint te raken.
Test de rookmelders op de eerste maandag van de maand, wanneer ook de sirenes afgaan.