Rookmelders vervangingsmarkt

25 woningbranden per dag
Elke dag breekt er in z’n 25 woningen in Nederland brand uit. Dit zijn ongeveer 7000 woningbranden per jaar. Daarbij vallen gemiddeld 35 dodelijke slachtoffers en 600 ernstige gewonden. Mensen die zelf thuis brand hebben meegemaakt, zijn verrast door de snelheid waarmee brand zich verspreidt en de extreem hoge temperaturen die in zeer korte tijd worden bereikt. In minder dan 6 minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook, die bewoners binnen 4 minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood.

Wist u dat rookmelders een technische levensduur hebben van 10 jaar?

Rookmelders in Nederlandse ‘nieuwbouw’ woningen hebben het zwaar te verduren. Dit komt o.a. door bouwgruis, stof en vocht wat tijdens het (af)bouw proces en na de oplevering in de rookmelders komt. Een stofkap helpt dit voorkomen maar is vaak niet voldoende. Wanneer de technische levensduur verstreken is, kan de detectie onnauwkeurig worden en wordt er bij brand niet of niet op tijd gealarmeerd. Om de veiligheid van bewoners bij brand te optimaliseren moeten rookmelders na 10 jaar vervangen worden.  De vervangingsdatum van uw rookmelder vindt u onderop of aan de zijkant van uw rookmelder.

RH Brandbeveiliging heeft een succesvol concept ontwikkeld om samen met u deze rookmelders vervangingsmarkt uit te voeren. Tijdens onze service- en onderhoudswerkzaamheden bij u op locatie hebben wij de ideale positie om te bepalen of in een woning meer of nieuwe rookmelders nodig zijn.

Vervangingsmarkt
In 2003 is het nieuwe bouwbesluit ingegaan waarin het verplicht is om 230V rookmelders te installeren in nieuwbouwwoningen. De jaren erna zijn er tussen de 40.000 en 45.000 woningen per jaar opgeleverd. De levensduur van deze 230V rookmelders zijn inmiddels verlopen, waardoor detectie onnauwkeurig wordt en bij brand de kans bestaat dat de rookmelder dit niet detecteert.

Een rookmelder heeft een technische levensduur van 10 jaar. Na deze termijn wordt de detectie onnauwkeurig en wordt er bij brand niet of niet op tijd gealarmeerd. Het is daarom van groot belang voor de veiligheid dat rookmelders na 10 jaar vervangen worden.

Waarom zou u uw rookmelder(s) vervangen of zou u nieuwe rookmelders aanschaffen?
In geval van brand redt een rookmelder uw leven en het leven van uw gezin. Mensen met werkende rookmelders in huis hebben 100% meer kans een woningbrand te overleven. Rookmelders waarschuwen u razendsnel bij brand, ook wanneer u slaapt. Met rookmelders heeft u extra, waardevolle tijd om te ontsnappen. Ze zijn het aangewezen middel om tijdig te kunnen vluchten.

Slechts de helft van rookmelders blijkt te werken. Schijnveiligheid door het niet vervangen van rookmelder
Slechts een kleine meerderheid van de Nederlandse huishoudens heeft een rookmelder in huis die daadwerkelijk werkt. Een flink aantal bewoners verzuimt na aanschaf dit levensreddende apparaat goed te onderhouden, waardoor de rookmelder(s) niet meer werkt. Dat blijkt uit onderzoek van de brandweer. Daarom lanceren wij een actie om dit probleem aan de kaak te stellen. Elke eerste maandag van de maand, als de sirenes klinken, verstuurt Eibrandmelders.nl via een bericht via sociale media om mensen erop te wijzen hun rookmelder te controleren. „We hopen dat bewoners zich bewust worden van de gevaren van een niet-werkende melder”. Schattingen van het percentage Nederlanders dat een rookmelder in huis heeft, variëren van 60 tot 80 procent. Het apparaat vergroot de kans om een brand te overleven met honderd procent.

Recent onderzoek van de brandweer
Uit recent onderzoek van de brandweer is gebleken dat 1 rookmelder per verdieping allang niet meer voldoende is om bij de huidige ontwikkeling van een woningbrand snel en adequaat te reageren. Bij woningen voorzien van niet gekoppelde melders gaat nog meer kostbare tijd verloren. Een zo vroegtijdige waarschuwing is essentieel om de woning te verlaten. Ei rookmelders zijn snel en gemakkelijk te monteren. In situaties waarbij u de melders wilt koppelen kan dit eenvoudig door draadloze (RF) melders toe te passen. Zowel bij 9 als bij 230 volt rookmelder(s).

Wist u dat rookmelders een technische levensduur hebben van 10 jaar?
En dat rookmelders na deze termijn niet meer goed functioneren?
- in 2003 en 2004 zijn respectievelijk ca. 60.000 en 65.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd;
- de rookmelders van deze woningen zijn inmiddels aan vervanging toe;
- dit levert voor u als installateur grote kansen op!
- wij van RH Brandbeveiliging, leverancier van Ei rookmelders, helpt u de rookmelders vervangingsmarkt te bedienen.

Tenslotte nog even een aantal handige tips van uw brandweerman
Hoe zorg ik ervoor dat me rookmelder(s) het blijven doen?

1. Zomertijd voorbij, check uw batterij.
Veel rookmelders werken op batterijen en die kunnen leeg raken. Het is moeilijk in te schatten hoe lang batterijen meegaan. Daarom is het goed uw batterijen regelmatig te controleren en vervangen. Wij adviseren om dat op een vast tijdstip in het jaar te doen. Anders vergeet u het. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd of van de wintertijd naar de zomertijd biedt daarvoor het goede ankerpunt in de tijd.

2. Maak uw rookmelder regelmatig schoon.
Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen en ongewenst alarm veroorzaken. Dus stof uw rookmelder regelmatig af en gebruik de stofzuiger (met zachte borstel) om de rookmelder schoon te houden. U kunt de melder, wanneer nodig, ook met een beetje vochtige doek afnemen.

3. Test uw rookmelder regelmatig.
Dit doet u door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Test nooit met open vuur. Als u het alarm niet hoort, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is. Daarna meteen weer controleren, er kan ook een andere oorzaak zijn voor het niet functioneren van het apparaat.

Ongeschikte plekken voor  een rookmelder?
Er zijn ook plekken waar u uw rookmelder beter niet kunt ophangen, omdat hij dan waarschijnlijk vaak ‘ongewenst alarm’ zal veroorzaken.

Ongeschikte plekken zijn;
- plekken waar waterdampen of dampen van bakken en braden hangen, zoals dichtbij de deur van een douche/badkamer of in de keuken;
- bij een ventilatoropening of verwarmingstoestellen en radiatoren kunnen rookdeeltjes door luchtstroming de rookmelder niet bereiken;
- in de garage; uitlaatgassen kunnen ook ongewenst alarm veroorzaken;
- dicht bij lampen raakt de rookmelder vervuild door stof. Hang ze minimaal 30 cm van een lamp af.

Contact
Zijn uw rookmelders aan vervanging toe? Laat het ons gerust weten en wij zullen u adviseren over de mogelijkheden waarover wij beschikken.